Skip to main content

Krukväxter

De lever och frodas år efter år, ibland t o m generation efter generation.

De lever och frodas år efter år, ibland t o m generation efter generation.

Du behöver inte ha fingrar av en viss färg för att lyckas med dina krukväxter. Men det är bra att titta till växterna då och då. Ser de pigga ut? Om inte – vad är det som är fel? Står det vatten i ytterkrukan? Är jorden torr? Får de för lite ljus på den här platsen eller har du glömt näringen? Titta på bladens undersida – är de angripna av ohyra? Hittar du felet på ett tidigt stadium är det oftast lätt att åtgärda.

Täta duschar är också bra för växternas välbefinnande. Använd handduschen i badrummet. Du blir av med damm, höjer luftfuktigheten runt växterna och förebygger skadedjursangrepp.

Ljus – växternas energikälla

För flertalet krukväxter är den idealiska växtplatsen ljus men utan brännande sol. Ett österfönster eller ett västerfönster som skyddas mot het eftermiddagssol är utmärkt. Med en ljus markis blir även fönster åt söder växtvänliga. Från vår till höst räcker ljuset i norrfönstret långt, på vintern passar det bäst för mindre ljuskrävande växter.

Blommande växter behöver i allmänhet mycket ljus för att orka sätta knopp och blomma. Men när du köper säsongsväxter av typen ”slit- och släng” behöver du inte fundera så mycket på det.

Vatten

De flesta växter mår bäst om jordens yta får torka upp mellan vattningarna, men hela jordklumpen får inte torka ut. Känn efter med fingret. När du vattnar ska jorden bli ordentligt genomfuktad. Vatten som rinner ut på fat eller i ytterkruka kan vara kvar i 20-30 minuter. Under den tiden hinner jorden suga upp vad den behöver. Finns det sedan vatten kvar bör det hällas bort. Det är ytterst få krukväxter som tål att stå i vatten.

De flesta dör snabbt eftersom vattnet tränger undan luften i jorden. Rötterna kan inte leva utan syre.

Näring

Från vår till höst, ungefär april-oktober, behöver de flesta krukväxter ett näringstillskott. Använd krukväxtnäring en gång i veckan eller svag dos, ca 1/3 av normaldoseringen, vid varje vattning. Du kan också sticka ner näringspinnar i jorden. De avger näring efter hand. Efter det antal veckor som anges på förpackningen är det dags att sticka ner nya pinnar.