Skip to main content

Tips i April

Hurra, nu börja det! Visserligen har vi riktigt april-väder just nu men det är tid att toppdressa gräsmattan nu, innan den börjar växa. Använd Fagerhults Dressjord, den har fin struktur och bra kalkinnehåll. Sprid ut Dressjorden i ett tunt lager på gräsmattan och sopa sen ner den med en sopborste.

Passa på att komplettera dina rabatter med tidigblommande perenner för fägring och för humlor och bin. Gullviva, julros, olika sippor, violer och nävor är bra exempel.

Buskar som rosenrips är toppen för nyvakna bin, liksom sälg och vide. fruktträd, bärbuskar, rönn, fortsythia är andra bra buskar för våra pollinatörer. Bra för fågellivet är de också, och fåglar äter skadeinsekter.

I april kan du börja ordna med grönsaksland och pallkrage. Grönsaker som kan sås tidigt är spenat, sallat, rädisa, morot m.fl. Sockerärtor kan också sås tidigt, men vänta med bönor! Glöm inte växtföljden i din odling. Minst fyra år mellan behövs. Det betyder att du inte ska ha t.ex. potatis i en bädd eller en pallkrage oftare än vart fjärde år.

Du kan klippa ner perenner lite senare i april. Det är bra att inte vara för tidig för grenverket skyddar fortfarande och flera insekter övervintra där.

Inne kanske det är dags för omplantering av chili-, paprika- och tomatplantor. Yrkesodlarjord är bra till växter med stort näringsbehov. Vi har olika jordar, även KRAV-märkt. Krukväxterna inne kan fortfarande planteras om.

I april kan du också börja ge krukväxterna näring. Det finns växtnäring som passar de flesta växter men även olika specialsorter.

Sist: Om du ska elda i trädgården så var försiktig så ingen sovande igelkott drabbas!